En del af Odsherred Kommune
Anderledes Uge 2019 ”Gaming in Harmony”, Musikskolens fælles musikalske uge

Hør hvad Thomas Vigild mener om spilmusik og om, hvad der optager ham på spilområdet for tiden

I løbet af ugen bliver der afholdt workshops, øvet på fællesnumre og afholdt rollespil med rollespilsekspert Ida Exner. Med navne som ”Our Battle is Glorious” akkompagneret over Assasins Creed og ”Pacman og Tetris” og en vokal udgave af Pokemon-sangen blandt mange andre spilnumre, spillede Musikskolen koncert med 80 elever og i alt 100 medvirkende i Borren i februar.

Til en fællesprøve i løbet af ”Anderledes Uge”, fortæller nogle elever her om deres oplevelser med at spille spilmusik og lidt om, hvad de selv spiller af computerspil for tiden.

Christian, der spiller slagtøj og Selina og Emely, der spiller klaver fortæller: ”Det er fedt at være med til Anderledes Uge når vi spiller spilmusik og vi så spiller sammen alle instrumenterne. Det er sjovt og hårdt når vi spiller så hurtigt og høj musik fortæller pianisterne. Tiden går, uden at man lægger mærke til det, når man spiller musik, fordi man hygger sig og spiller sammen. Christian spiller for tiden Destiny på Playstation og Emely og Selina spiller computer og mobilspil som Minecraft, Roblox og Dancing Line.”

Thomas Vigild, underviser på Vallekilde Højskole i faget Spiludvikling / Game Development, er musiker og som var konferencier ved ”Gaming in Harmony” fortæller her, hvad han mener om spilmusik og om, hvad der optager ham på spilområdet for tiden; både som spiller og udvikler.

Hvad tænker du om spilmusik som musikart?

Tænker, at det faktisk er den musikgenre, som rigtigt mange unge lytter mest til - tit vel også uden helt at lægge mærke til det. Det er i al fald fantastisk at se, hvordan genren har videreudviklet sig fra at være primitive bip-bip-lyde og meget maskinelt robot-agtig sound til i dag alt fra enorme filmiske og meget symfoniske Wagnerske værker, vild techno eller lækker strømlinet pop. Musik i spil er ALT muligt i dag, men det interessante er, når musik og spilmekanik/budskab begynder at smelte sammen. DER bliver det for alvor musik, der understøtter interaktionen bag spillet. 

Det er også virkelig rart at se, at koncert-initiativer som Video Games Live og Troldspejlet har opført koncerter, hvor spilmusik får sin egen scene. Fordi der er virkelig skrevet meget fantastisk musik til spil.

Hvad kan den her musik som genre: det særlige ved spilmusik er?

Det særlige er, at musikken ofte skal kunne tilpasse sig spillerens handlinger, så derfor kan musikken ikke have samme struktur som musik til film, hvor handlingen er givet på forhånd. I spil er kompositionerne derfor ofte mere “modulære” eller opdelt i mindre “celler”, der kan sættes samme på nye måder alt efter, hvad spilleren foretager sig. Derfor er den også mindre sammenhængende endsige interessant at lytte til “uden” for spillet, hvorimod filmmusik ofte godt kan give mening uden filmen. Rigtig god spilmusik er jo ofte musik, som ikke høres, men føles.

Hvordan er den anderledes, hvis den er, fra musik skrevet til teater og film?

Nævner det lidt herover, men i kraft af handlefriheden i spil, så er musikken ikke lineær længere, men ofte mere sekventiel og modulær, så musikken hurtigt kan tilpasse sig spillerens handlinger på skærmen. Selvom der stadigvæk bruges mange filmiske virkemidler i moderne spil, og derfor også film-lignende musik, så er denne musik mere virkningsfuld i mine ører. Samtidig gør det også spilmusik til noget virkelig svært at komponere, fordi det skal fungerer på så mange planer samtidig - og tage højde for mange forskellige udfald og situationer.

Hvad du spiller for tiden?

Lige nu spiller jeg primært på min Nintendo Switch og min iPad/iPhone. På førstnævnte spiller jeg det nye norske og utroligt smukke “Degrees of Seperation”, men også “Undertale”, “Riot” og “Mario + Rabbids: Kingdom Battle”. På iPad er det puzzle-games. Efter at have set koncerten, så fik jeg enormt lyst til at spille “Sword & Sworcery” der igen. Det er FANTASTISK spil særligt i lydbilledet også.

Hvad du inden for spiludvikling mest optaget af lige nu?

Inden for spiludvikling er jeg lige nu mest optaget af den styrke spil har for at skabe samhørighed. Så arbejder meget med fysiske spil - brætspil og escaperooms/gåderum - og hvordan den slags spiloplevelser kan bidrage til dannelse og læring. Inden for det digitale er jeg fascineret af AR - augmentet reality - som virkelig er ved at lette.

Anderledes Uge 2019 gav elever og undervisere nogle forskellige nye måder at mødes på som har været spændende, givtige, udfordrende og skabt entusiasme. Det, at underviserne har arbejdet med et univers som mange af eleverne var bekendt med, men langt fra alle lærere kendte til, har haft skabt en god dynamik og så har det været en stærk fælles oplevelse at skabe resultater, - ikke målt i point, upgrades og levels, men i lyd, kompositioner og værker.

Af Helle Christence Ankerstjerne